resepi karipap rangup .
bahan2nye simple jeee ...
untuk dohnye .300 grm tepung1/2 cawan minyak1 sude bsar magerin1 cawan air sejukgaram
untuk inti .4 biji kentang1 genggam udang geragau1 biji bawng besar1 ulas bawang putih10 tangkai cili kering 1 sudu besar serbuk karisedikit garam dan gula
cara-carannye ..
care membuat doh ..1. sediakan tepung di dalam mangkuk.2. panaskan minyak dan magerin . bila ,agerin sudah cair masuk kedlam tepung . gaulkan sehingga rata .3. sediakan air sejuk dan campurkan dgn garam dan kacau sehingga rata .4. masukkan air tadi di tengah tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh sebagi mna yg d'kehendaki .5.biarkan doh selama 15 minit . doh akan menjadi lembut .6. selepas 15 minit , bulatkan doh jadikan doh dlam 20 biji bola ..
cara menyediakan inti .1. ketang di potong dadu .2. semua bahan di kisar .3. panaskan 2 sudu magerin untuk menumis . masukkan bahan kisar .3. tumis seperti biase . bila dah harum , masukkan serbuk kari kemudian masukkan air secukupnya .biarkan hingga mendidih .4. masukkan kentang yg telah didadu sehingga empuk dan kering .5. akhir sekali masukkan garam dan sedikit gula . kalau suka masukkan hirisan daun sup .
donye di giling dam masukkan inti . dicetak atau gune tangan sendiri pun boleh ..
semase menggoreng , pastikan cunekan minyak yg banyak dan api kecil atau sederhana ..
pastikan karipap yg digoreng tidak berjerawat .
halisnye seperti ini ....
selamat mencube =)
« Newer Posts | Older Post »