resepi karipap rangup .
Posted on Friday, October 28, 2011| ? 0 Boboiboy
bahan2nye simple jeee ...

untuk dohnye .
300 grm tepung
1/2 cawan minyak
1 sude bsar magerin
1 cawan air sejuk
garam

untuk inti .
4 biji kentang
1 genggam udang geragau
1 biji bawng besar
1 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering 
1 sudu besar serbuk kari
sedikit garam dan gula 

cara-carannye ..

care membuat doh ..
1. sediakan tepung  di dalam mangkuk.
2. panaskan minyak dan magerin . bila ,agerin sudah cair masuk kedlam tepung . gaulkan sehingga rata .
3. sediakan air sejuk dan campurkan dgn garam dan kacau sehingga rata .
4. masukkan air tadi di tengah tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh sebagi mna yg d'kehendaki .
5.biarkan doh selama 15 minit . doh akan menjadi lembut .
6. selepas 15 minit , bulatkan doh jadikan doh dlam 20 biji bola ..

 cara menyediakan inti .
1. ketang di potong dadu .
2. semua bahan di kisar .
3. panaskan 2 sudu magerin untuk menumis . masukkan bahan kisar .
3. tumis seperti biase . bila dah harum , masukkan serbuk kari kemudian masukkan air secukupnya .biarkan hingga mendidih .
4. masukkan kentang yg telah didadu sehingga empuk dan kering .
5. akhir sekali masukkan garam dan sedikit gula . kalau suka masukkan hirisan daun sup .

donye di giling dam masukkan inti . dicetak atau gune tangan sendiri pun boleh ..


semase menggoreng , pastikan cunekan minyak yg banyak dan api kecil atau sederhana ..

pastikan karipap yg digoreng tidak berjerawat .
halisnye seperti ini ....

selamat mencube =)









« Newer Posts | Older Post »
Boboiboy Geng
Hai Ebelybody. :)
How are you ? Put your little profile about you here.
bold | underline | italic

Aboutt
Itemm
Entryy
Credit


Tagboard
Put your shoutmix here. Width: 260px.